Hvordan kan du få maks næring av det du spiser?

Alt handler om ingredienser. Hva er det egentlig det du spiser inneholder og hvordan kan det påvirke deg? Amarant er en glutenfri frøplante som har gitt næring til Sør-Amerika i 7000 år. De første som oppdaget den var Aztekerne og sammen med Quinoa ble dette en av deres viktigste næringskilder ettersom frøet er fullt av vitaminer og mineraler.

I dag er amarant å regne som supermat av samme grunner som aztekerne tok det i bruk Frøet er lite og kan brukes enten som frø eller som mel og hvert gram av frøet er stappet med vitaminer og mineraler. Visste du at amarant faktisk inneholder dobbel så mye jern som durumhvete? Har du behov for ekstra kalsium i kosten inneholder faktisk amarant fire ganger så mye kalsium som durumhvete. Frøet er også en god kilde til magnesium, kalium og B-vitaminer.

Høy biologisk verdi

Når et protein utnyttes effektivt i en organisme og er med på å hindre mangelsykdommer hos mennesker som har få proteinkilder i sitt kosthold, betyr det at en matvare har høy biologisk verdi. Mais har en biologisk verdi på 44 og melk har en biologisk verdi på 72, mens amarant har en biologisk verdi på 75. Noe av det viktigste du finner i amarant er en aminosyre som kalles for lysin, som vår kropp faktisk ikke produserer selv og som finnes i svært få frø og korn. For en veganer eller vegetarianer er det spesielt viktig å passe på at man får nok aminosyrer i de protein man faktisk får i seg.

Stor helsegevinst

Men kroppen trenger mer enn proteiner, mineraler og vitaminer for å fungere optimalt. Den trenger også fettsyrer for å kunne prestere og holde normale kolesterolnivå.  Frøet inneholder også lunasin som det hevdes at kan beskytte mot kreft ettersom dette stoffet hindrer kreftceller i å dele seg opp. Dermed kan man forebygge mot både utvikling og spredning av kreft.

Det gode innholdet av kalsium og andre mineraler er også med å styrke skjelettet ettersom lysin gjør kroppen mer mottagelig for kalsium og sørger for at mer kalsium blir igjen i kroppen og ikke skilles ut i urinen.

Hvordan tilberede amarant?

Du kan velge å bruke enten selve frøet eller et mel som er laget av ren amarant eller et mel iblandet amarant. Frøets egenskaper gjør at du kan bruke det omtrent på samme måte som du bruker Quinoa. For eksempel kan du blande frøet inn i en frisk smoothie, eller ha i müslien om morgenen. Du kan også bruke det til å erstatte ris og pasta, noe som gjør frøet perfekt for en lavkarbo diett.

Cupcakesmedbananellergulrot2

Oppskrift på glutenfrie gulrotcupcakes med amarant

Frøets kvaliteter er grunnen til at Cornells Alternativ inneholder både amarant og quinoa, noe som gjør at dette melet har ekstremt mye riktig næring pr gram. Med andre ord så er melet drøyt i bruk ettersom du ikke trenger spise samme mengde av produkter som er laget med dette melet, som du må spise av det vanlige kneippbrødet.

Alle frøets egenskaper gjør at det er perfekt å spise for allergikere som reagerer på blant annet gluten eller andre matvarer. En av årsakene til dette er at frøet er glutenfritt, men også dets høye næringsinnhold som kan være med å rette opp effekten av et ensidig kosthold på grunn av allergi.

Ønsker du å prøve Cornells alternativ, kan du bestille HER.

Kilder:

http://www.matoppskrift.no/sider/ingrediens_enkel.asp?id=Amaranth

http://www.kk.no/livsstil/amarant-er-den-nye-supermaten-21985